Wszystko, co powinniśmy wiedzieć o plastikowych opakowaniach.

Wszystko, co powinniśmy wiedzieć o plastikowych opakowaniach.

Żyjemy w plastikowym świecie.

Zamiast tym, co naturalne, dobre dla środowiska, biodegradowalne, czy wielokrotnego użytku, otaczamy się stertą plastiku. Pijemy wodę z plastikowych butelek, spożywamy jedzenie opakowane w tworzywa sztuczne. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że plastik plastikowi nierówny, a rodzaj tworzywa, z którego wykonano opakowanie, może negatywnie wpływać na nasze zdrowie.

Wszystko, co musicie wiedzieć o plastikowych opakowaniach

Z syntetycznych opakowań można dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy, trzeba tylko wiedzieć, gdzie ich szukać. Bynajmniej nie mam tu na myśli kolorowych etykiet z informacjami o producencie, czy o wartościach odżywczych produktu, chociaż są one niemniej istotne. Jeśli przyjrzeć się uważnie plastikowemu opakowaniu, czy to butelce, czy pojemnikowi na śniadanie, znajdziemy na nich symbol trzech, podążających po planie trójkąta, strzałek z cyfrą o wartości 1-7 w środku. Strzałki mówią nam, że dane opakowanie nadaje się do recyclingu. Numery z kolei tłumaczą, z jakim rodzajem tworzywa mamy do czynienia i czy jest ono dla nas bezpieczne. Niewiele osób zwraca na nie uwagę, pozostała zaś większość nie rozumie ich znaczenia.

Co zatem oznaczają znaczki na butelkach?

 

 

1. PET, PETE
To najczęściej spotykane oznaczenie. Pojawia się na wykonanych z politereftalanu etylenu butelkach, naczyniach i pojemnikach na żywność, przeznaczonych do jednorazowego użycia. Po ich zakupie i opróżnieniu należy je wyrzucić, a nie odkładać do ponownego wykorzystania. Z każdym kolejnym użyciem zwiększa się ryzyko namnażania się w nich groźnych bakterii, których się nie sposób się pozbyć — nie pomoże nawet mycie z użyciem detergentu. Warto również zwrócić uwagę na właściwe warunki przechowywania opakowań PET. Nie można wystawiać ich na słońce, ponieważ pod wpływem promieni UV z plastiku uwalniają się szkodliwe dla zdrowia toksyny. Miejsce, w którym je trzymamy, powinno być zacienione, z temperaturą nieprzekraczającą 15 st. C. Co ważne, coraz więcej naukowców alarmuje, że w płynach przechowywanych w butelkach PET znaleźć można niepoznaną jeszcze substancję o działaniu podobnym do żeńskich estrogenów, mogących zaburzać gospodarkę hormonalną zarówno kobiet, jak i mężczyzn.

 

2. HDPE, PE-HD
Znajduje się na opakowaniach wyprodukowanych z polietylenu o dużej gęstości, nie zawiera domieszek innych związków chemicznych. Wykazuje odporność na pleśń i bakterie. W przeciwieństwie do swojego poprzednika jest bezpieczny do powtórnego używania.

 

3. PVC
Z polichlorku winylu wytwarzana jest popularna folia do pakowania żywności. Tworzywa sztuczne z PVC zawierają substancje, które są nieobojętne dla ludzkiego organizmu. Pod żadnym pozorem nie należy ich spalać (tak jak każdego innego z resztą), np. w piecu czy w ognisku, wydzielają się z nich wówczas groźne dioksyny. Naukowcy toczą spory na temat ich rakotwórczości (nie da się jej jednoznacznie potwierdzić, obecnie związki te zostały zakwalifikowane jako potencjalnie rakotwórcze), pewnym jest jednak, że długotrwała ekspozycja na dioksyny wywołuje tzw. trądzik chlorowy.

4. LDPE, LD-PE
Podobnie jak HDPE, wytwarzany jest z polietylenu, jednakże jego gęstość jest niższa. Jest on powszechnie stosowany w produkcji plastikowych toreb. Jego ponowne wykorzystanie nie stwarza żadnego zagrożenia, jest stosunkowo bezpieczny. Wyrabiane są z niego m.in. reklamówki i woreczki.

 

5. PP
Najbezpieczniejszy, obok HDPE, plastik polipropylenowy. Produkowane są z niego opakowania na jogurty, syropy oraz pojemniki kuchenne do przechowywania żywności.

 

6. PS
Tą cyfrą oznaczane są tworzywa wykonane z polistyrenu, np. styropian. Najrzadziej stosowany w przemyśle spożywczym. Znaleźć go można w jednorazowych pojemnikach na jedzenie na wynos, czy tackach na mięso, wędliny i sery żółte. Pod wpływem ciepła uwalniają się z niego szkodliwe substancje, które przenikają do pożywienia. Może przyczyniać się on do chorób układu oddechowego, pokarmowego oraz nerek.

7. INNE/OTHER
Właściwie nie wiadomo co kryje się pod tym oznaczeniem i stąd wynika największe zagrożenie. Pod tę kategorię podchodzi wiele różnych tworzyw sztucznych, jednych bardziej szkodliwych, innych mniej lub wcale. Jako „inne” zaklasyfikowane zostały m.in. ABS, nylon, akryl, czy poliwęglany. Co ciekawe, ten ostatni był używany w produkcji butelek jednorazowych, jednakże został wycofany ze względów ekonomicznych. W dalszym jednak ciągu wywarza się z niego butelki dla niemowląt. W niektórych „innych” plastikach często znajduje się bardzo toksyczny związek – Bisfenol A (BPA), podejrzewany o wywoływanie schizofrenii, depresji, Alzheimera, a także otyłości, raka piersi czy prostaty. Niekiedy wytwórcy plastików z grupy 7. umieszczają na swoich produktach dopisek „BPA Free”, „BPA 0%” – takie opakowania nadają się do ponownego wykorzystania.

Mam nadzieje , że powyższe przedstawione Wam typy opakowań przyczynią się do bardziej świadomego ich wyboru .

Ja od dłuższego już czasu nim coś kupię , studiuję naklejki z opisem produktu . Co prawda czasami mam wątpliwości co do danych tam umieszczonych , ale ponieważ nie mam możliwości sprawdzenia prawdziwości  tych informacji  muszę uwierzyć producentowi na słowo (pisane). Staram się jednak o ile to możliwe jak najmniej otaczać  plastikiem czego i Wam życzę.

W ten strasznie wietrzny i ponury dzień pozdrawia z domowych pieleszy Ruda .

A teraz zmykam w kuchenne rewiry robić faworki na ostatki :).

P.S

Artykuł zaczerpnięty z portalu Decoria.pl

2 komentarze do “Wszystko, co powinniśmy wiedzieć o plastikowych opakowaniach.

Dodaj komentarz